duminică, 29 mai 2011

Dragostea totala, pentru a o intalni, ea trebuie cautata…, apoi asteptata!


Asteptand… Asteptand ce?
Iubiri de-o viata, iubiri de-o vara, iubiri de-o seara!? Oare au ele un numitor comun? Sau le diferentiaza ceva? Cand e o dragoste "adevarata" si cand e numai amagire? Iata intrebarea pe care ne-o punem cu totii: e dragoste adevarata povestea mea de dragoste? Probabil ca pentru unii nu e, din moment ce se afla aici… Oricum, e greu de spus..., dragostea e ceva subiectiv. E ceva despre care nu citesti din carti, nu afli de la prieteni, ci o traiesti sau nu, in functie de disponibilitatea ta sufleteasca, de capacitatea ta de a darui si a te darui. Fiecare iubeste cat si cum poate. Unul iubeste de ani de zile aceeasi persoana pana la uitarea de sine, altul vede o pereche de ochi albastri in autobuz si se declara indragostit iremediabil.
Pana la urma, e posibil sa cauti iubire si, cand zic iubire ma refer la toate formele ei de exprimare, la mai multe persoane IN ACELASI TIMP? Ia sa vedem, ce parere aveti voi, cei de aici? Aud? "O, da, sigur ca putem", spun unii. Noi, ceilalti, nu putem decat sa-i credem, asa se manifesta dragostea la ei.
Interesant este ce se ascunde in spatele acestei neputinte de a alege…? "Fiecare imi ofera ceva ce celalalt nu imi poate oferi". Asa sa fie oare? Cine pe lumea asta iti poate oferi totul si, care e problema de nu-ti poti accepta partenerul asa cum este, cu plusurile si minusurile lui? Si, ce te face sa crezi ca tu, cel care joci acest joc pe doua sau chiar mai multe planuri, ii oferi totul? Iata deci o problema: vrei totul, fara sa dai prea mult in schimb! E o justificare greu de acceptat pentru o responsabilitate pe care nu vrei sa ti-o asumi! "Nu ma deranjeaza ca umbla si cu alta, atata vreme cat are grija de casa, ce daca sunt nefericita...?" Ce alte cuvinte exprima, mai bine de atat, lipsa respectului de sine, convingerea (falsa de altfel) ca nu esti mare lucru si nu meriti mai mult?
Ce poate sa determine pe cineva sa oscileze intre mai multe asa zise iubiri? E o dereglare in psihicul acelei persoane? Categoric nu, dar atunci cand nu poti renunta la acest obicei, inseamna in primul rand ca te temi. Vrei totul si te temi sa pierzi ceva. De ce? Fiindca nu te cunosti si nu stii ce meriti sau ce vrei. Sau poate ca exista ceva sau cineva care iti controleaza viata fara sa-ti dai seama de asta. In al doilea rand, ca nu ai curajul sa pui lucrurile la punct… Iti iei avant de fiecare data sa rezolvi situatia, sa-i spui ca totul s-a terminat, ca tu..., dar n-ai curajul s-o faci. N-ai curajul sa pui punct si sa o iei de la capat. Te temi de santaje emotionale, de lacrimi si de ce mai stii tu si te complaci. E mai comod sa stai sa astepti, decat sa iei taurul de coarne. In al treilea rand, te temi sa te implici mai profund. Dragostea nu e ceva static, ea se transforma. Altfel iubesti tanar si nelinistit, altfel garbovit de spate. Asta nu inseamna ca nu poti trai o dragoste adevarata la fel de bine la 20 sau la 40 de ani. Cand cauti dragostea in mai multe luntre, e clar ca ti-ai rezervat o portita de scapare "in caz ca"... E clar ca te temi ca nu cumva sa te implici prea tare. Si daca exista aceasta teama, e cazul sa-ti pui niste intrebari: mai e oare asta dragoste? Sau e chin? Sau comoditate? Sau lasitate? Sau lipsa stimei de sine? Ori din toate cate putin?
Toti am trait un moment in care nu ne-am putut decide, in care nu am stiut sa iubim sau daca iubim ori n-am simtit ca suntem iubiti. Am iubit doar ce nu am putut atinge sau abia dupa ce am pierdut. E firesc sa iubesti asa, multiplicat, divizat si complicat la 20 de ani. E nefiresc sa continui sa faci asta o viata. Dupa ce experimentezi franturi de feluri de iubire si intelegi cine esti, ce vrei si ce meriti cu adevarat, e cazul sa incerci si dragostea implinita, care incepe cu scantei, se sudeaza ca o prietenie, se materializeaza prin asumarea de responsabilitati fata de celalalt si e multiplicata calitativ prin fidelitate. Acestea sunt ingredientele dragostei totale.
Caci pana la urma, asta ne dorim cu totii: dragostea totala. Dar pentru a o intalni, ea trebuie cautata…, apoi asteptata!

4 comentarii:

  1. Da. Cel mai probabil este faptul ca iubirea vine atunci cand nu te astepti. dar asta nu inseamna ca noi nu trebuie sa profitam de ocaziile care ni se ivesc pt a vedea daca aceea este adevarata iubire. Dar, in principiu, apare ea la momentul potrivit.

    RăspundețiȘtergere
  2. Un alt lucru foarte important, dupa parerea mea, este faptul ca iubirea nu se intampla dupa anumite standarde sau "formule". Cred ca trebuie sa existe o compatibilitate, data de chimia dintre ea si el. De aici se poate intelege ca iubirea poate aparea la orice varsta.

    RăspundețiȘtergere
  3. O alta idee interesanta care ar trebui discutata, este aceea ca nu stim niciodata cand este adevarata dragoste, asa cum este spus mai sus. Pt unii, iubirea vine asemanator ca in filme, cu mare pasiune si cei doi isi dau seama din primele momente ca sunt facuti unul pt celalalt. Probabil ca cei mai multi dintre noi visam la asa ceva. Un alt tip este acela in care cei doi se cunosc dar nu prea se plac decat ca amici si apoi isi dau seama ca se iubesc. Tipul acesta este probabil mai comun decat primul enumerat. Si, in sfarsit, al treilea tip ar fi cel in care cei 2 nu se sufera, se tachineaza reciproc dar in final ajung la iubire. Si acest tip este destul de des intalnit. In acest caz, relatia ajunge sa functioneze (uneori devine devine chiar pasionala) desi nimeni nu i-ar fi dat sanse initial.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt de acord....si mai astept aprinderea scanteii...ceva nu s-a terminat...cel putin in inima mea,,,mai mocneste acel foc. :)

    RăspundețiȘtergere